• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • «…В НАВКОЛОСОНЯЧНІЙ МАНДРІВЦІ НЕХАЙ ЩАСТИТЬ ТОБІ, ЗЕМЛЯ!» (Анатолій Качан)

«…В НАВКОЛОСОНЯЧНІЙ МАНДРІВЦІ НЕХАЙ ЩАСТИТЬ ТОБІ, ЗЕМЛЯ!» (Анатолій Качан)

2023-03-21

/Files/images/2023 Земля.jpg

Наша планета Земля - наш рідний дім, в якому створені для нас особливі сприятливі умови, що сприяють нашому існуванню і життєдіяльності. Далеко не кожна планета наділена таким унікальним потенціалом і розташована в таких унікальних умовах, які дозволили такий бурхливий розквіт життя. Здається, що вона одна така у всьому Всесвіті.

Але людство почало нещадно використовувати її ресурси, завдаючи цим їй великої шкоди.

Тож, 22 квітня 1970 року у США, в Нью-Йорку, студенти, школярі та їхні вчителі вперше організували національний День Землі, запропонувавши зазирнути вглиб екологічних проблем і разом пошукати їх вирішення. З 1990 року цей день проголошено міжнародним, а в Україні він відзначається з 1992 року. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на один день від використання автомобіля тощо. День Землі щорічно відзначається в 147 країнах.

У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому.

В 2023 році Всесвітній день Землі припадає на 20 березня.

До цієї дати в бібліотеках ОТГ традиційно розгорнуті книжкові викладки та оформлено тематичні плакати. Так, Висунська сільська бібліотека-філія для юних читайликів створила виставку джерел «Обіймемо Землю красою і любов'ю", Калузька бібліотека – тематичну поличку «Ми відповідаємо за майбутнє», Нововолодимирівська філія - «Збережемо природу – збережемо життя», Маліївська сільська філія - «Земля - наш дім», Новоукраїнська - «Зелений глобус», Новоочаківська - «Нам з Землею разом жити».

Ось кілька цікавих фактів про нашу планету:

1. Водою вкрито 70% поверхні Землі, але з-за глобального потепління це співвідношення може змінитися і водою буде вкрито більше територій.

2. За всю історію людства на Землі жило близько 106 мільярдів людей.

3. У далекому минулому кисню в атмосфері нашої планети було набагато більше. Вчені вважають, що саме тому динозаври виростали до таких гігантських розмірів.

4. Більше 4 млрд років тому наша планета була червоною.

5. Згідно здослідженнями, температура внутрішнього ядра Землі близька до температури Сонця.

6. Найбільшою пустелею можна вважати Антарктиду. Причина полягає в суворому холодному кліматі, який не дає формуватися атмосферним опадам.

Автор публікації
Бібліотека для дітей
Посилання на сторінку: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02ZZoM1Yk8m6JuehRWrQavkBnf39xP2uh4zqurtMD5F48jggnvS41Gs92XSkfcUcJgl&id=100064652208436

Кiлькiсть переглядiв: 23