Літературний портрет Юрія Мушкетика

2024-04-09

2024.04 Мушкетик урок

Онлайн урок пройшов не тільки із-за необхідності уроку, а і з цікавістю і гарним настроєм. Цього разу здобувачам освіти 9-Б класу Березнегуватського ліцею публічна бібліотека висвітлила літературний портрет Юрія Мушкетика - українського письменника, майстра сучасної української прози, Героя України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, якому у березні цього року минуло 95 років з дня народження.
Бібліотекарка Зорина Олійник ознайомила з деякими літературними творами Ю.Мушкетика, що є у фондах Публічної бібліотеки, але їх в наявності набагато більше:
«На брата брат». У романі відтворено події, що розгорталися в Україні за часів гетьмана Виговського, коли після смерті Богдана Хмельницького боротьба за державну незалежність вилилася у братовбивчу війну. Через долі героїв роману братів Журавок автор зображує страшну трагедію цієї війни: люди однієї крові стають ворогами – брат іде на брата – і голови свої кладуть, не здобувши ні слави, ні волі, ні правди.
Романи «Останній гетьман», «Погоня». У центрі першого роману – визначна історична постать, державний діяч, останній керманич козацької України Кирило Григорович Розумовський. Хоч би які оцінки давали йому історики, перед нами освічений і далекоглядний політик, що, ставши на гетьманство, дії свої передусім спрямував на модернізацію козацького ладу, провів кілька важливих реформ і, попри будь-які утиски та перешкоди, вставав на захист прав і свобод козацької автономії. Роман «Погоня» - захоплююча історія про козака-характерника, якому й чорт не брат, про його сумні та веселі пригоди на довгому шляху з Січі додому.
«Гетьманський скарб». У романі письменник досліджує проблему пошуку легендарного скарбу наказного гетьмана Полуботка. Події роману показані очима молодого козака Івана Сулими, закоханого в Улясю – дочку гетьмана Івана Скоропадського. Палке кохання, насильницька розлука закоханих, таємні та випадкові зустрічі, страждання, сльози – і все це на тлі тяжкої політичної боротьби українського народу в XVIII столітті, підступів, зрад, смертей і пошуку головного скарбу – духовного.
Кiлькiсть переглядiв: 5